Titel: En viterbuföring

Meddelare: Hustru Anna Edholm  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Det är en 80 eller 90 år sedan. En farbror till mig var skjutspojke för far sin då han hade hållskjuts. De bodde i Docksta. Han var då 14 år gammal. Han hade skjutsat en herre till Spjute. Den där herrn hade eget åkdon, så att farbror red tillbaka. Då han på återvägen kom till en plats på skuleskogen, som heter Hallräfsta, hann han upp en massa med kor, som hade skällor av alla upptänkliga slag, och där sprang jämte dem en hop småpojkar i röda mössor. Han red in bland det där följet- kom intet ont ihåg- han trodde, att det var kexeborna, som flyttade hem från fäbodarna, fast det inte var den tiden på hösten utan senare. Men då de kom till vägskelet, som från stora landsvägen tar av till Kexeds by, vek den där boföringen av åt motsatta sidan och for upp i ett styggt "ravelberg," som heter Lassetoberget. Då vaknade han till besinning, att det inte kunde vara riktiga människor och kreatur, det där, utan att det måtte vara en "viterbuföring." Hästen, som dittills gått så lugnt och redigt, lade i sken, så att pojken inte höll på kunna hålla sig fast. Då pojken kom hem, var han så uppskrämd, att han inte kunde tala, och hästen var alldeles sjublöt av svett. Sedan låg pojken tre dygn i sträck.